Navigace

Obsah

Potravinová pyramida

pyramida

 

 

 

 

 

Jak s pyramidou pracovat:

  • V základně jsou vyznačeny potraviny, které bychom měli jíst nejčastěji, čím výše jsou potraviny umístěny, tím méně by jich mělo v jídelníčku být. Na vrcholu jsou pak ty, které bychom měli jíst spíše výjimečně.
  • Směrem zleva doprava v rámci jednoho „patra“ pyramidy jsou potraviny řazeny podle toho, které jsou pro zdravou výživu vhodnější; přednost bychom měli dávat potravinách umístěným vlevo před těmi uprostřed nebo vpravo.
  • Množství stravy je také nutné přizpůsobit fyzické aktivitě (sportující potřebuje více energie než ten, kdo tráví většinu dne u počítače nebo televize).

Na co bychom neměli zapomínat:

  • Strava by měla být co nejpestřejší a vyvážená.
  • V jídelníčku by mělo být dostatečné množství mléčných výrobků odpovídající asi 2-3 porcím denně. Jednu porci představuje 250 ml mléka, 1 jogurt nebo 50 g sýra.
  • Přednost má maso libové, více bychom měli dětem podávat světlé druhy, jako je kuřecí nebo králičí a nezapomínat také na ryby.
  • K vaření, přípravě pomazánek a k namazání na pečivo používat převážně kvalitní rostlinné tuky a oleje.
  • Omezit mlsání.
  • Pokrmy by se neměly přesolovat, kvůli vysokému obsahu soli je dobré omezit také instantní potraviny a jídla ze stánků a restaurací rychlého občerstvení.
  • Dodržovat pitný režim.