Obsah
Zdravá výživa by měla splňovat následující zásady:
1. Pravidelný stravovací režim, konzumace 5ti až 6ti porcí denně rozložených takto:
2. Dostatečný příjem tekutin, tj. cca 1,5 – 2,5 l za den:
- stolní vody
- ovocné, zelené a bylinkové čaje (bez léčivých účinků)
- ovocné šťávy a 100% džusy ředěné vodou
3. Přiměřený denní příjem bílkovin:
- mléko a mléčné výrobky (jogurt, tvaroh, sýry) v množství odpovídajícím 0,5 l mléka na den
- ryby nebo rybí výrobky (zdroj nenasycených mastných kyselin a jódu) – alespoň 2 x týdně
- maso 3 – 4 x týdně (libové, vařené, dušené nebo slabě pečené)
- vejce max. 4 ks týdně
4. Konzumace zeleniny a ovoce nejméně 3 x denně, u starších dětí 5x denně; jedná se o důležitý zdroj:
- vitaminů
- minerálních látek
- stopových prvků
- vlákniny
Ideální je jíst zeleninu nebo ovoce ke každému jídlu.
5. Upřednostňování celozrnného pečiva a obilovin, pravidelné zařazování luštěnin (alespoň 2x týdně) do jídelníčku.
Celozrnné pečivo, obiloviny a luštěniny obsahují velké množství vitaminů, minerálních látek a cennou vlákninu.
6. Zajištění vyššího příjmu rostlinných tuků než živočišných
- živočišné tuky by měly tvořit asi 1/3 denního příjmu tuku, včetně tuků tzv. skrytých (v mléce a mléčných výrobcích, mase, uzeninách, vejcích aj.)
- kvalitní rostlinné oleje a produkty z nich vyrobené (např. margaríny) by měly tvořit cca 2/3, neboť napomáhají prevenci neinfekčních chronických onemocnění, u dětí navíc přispívají ke správnému tělesnému růstu a duševnímu vývoji
7. Omezení příjmu uzenin, tučných, slaných a pikantních pokrmů.
8. Podávání sladkostí a moučníků dětem pouze pro zpestření; není nutné je zcela zakazovat, ale neměly by tvořit pravidelnou a podstatnou součást jídelníčku.
9. Nezapomenout na pohyb.
Podporuje správný růst a vývoj a navíc je dobrou prevencí obezity, srdečně – cévních onemocnění, cukrovky a mnoha dalších nemocí; proto by měl být přirozenou součástí života dětí.
Proč dodržovat zásady zdravé výživy:
- Zdravá výživa by měla být pro každého samozřejmostí.
- Zdravá výživa je prevencí proti neinfekčním chronickým onemocněním, jako je obezita, vysoký krevní tlak, zvýšená hladina cholesterolu v krvi, cukrovka, srdečně – cévní či nádorová onemocnění.
- Zdravá a vyvážená strava poskytuje tělu energii a látky potřebné pro jeho vývoj a obnovu.